Saturday, April 22

My First Step to PT3


Assalamualaikum semua !

   Semua nak tahu tak apa? Aku baru je habis midyear exam.. tiga minggu selepas ujian awal tahun,terus ada periksa pertengahan tahun. Tiga minggu tu rasa macam lama kan..Tapi bagi aku,masa tu berlalu cepat sangat. Seminggu lepas ujian pertama,ada ujian lisan english for pt3. Isnin depannya pula ujian lisan bahasa melayu. So , on the way to all these Tests, keadaan amatlah 'rushing' sampai setiap hari migraine. Stress tu stress lah , tapi sekarang ni aku happy sebab dah bebas daripada periksa-periksa yang menakutkan tu.

periksa memaksa kita belajar macam ni


   Pada hari yang nak buat ujian lisan english tu,perasaan aku macam marah,sedih. Tak tahu kenapa.Lepastu masa nak keluar daripada kereta,mama cium pipi aku lepastu mama cakap 'goodluck'.Terus rasa sebak, dan masatu aku menangis sebenarnya. Tapi,aku tak nak tunjuk sangat perasaan sedih ni kat mama.

  Bila dah masuk dalam bilik periksa tu,tak rasa sedih ke apa.Masa tu aku rasa 'energetic' sangat. Memandangkan cikgu dah bagi ramalan tentang apa yang masuk,so aku hanya practise based on my teaher's  intuitions. Tapi,bila cikgu tu bagi soalan,Haa.. ambik kau satu pun takde,apa yang cikgu aku ramalkan tu.. You know,teacher pun tak sangka that the test would be so hard. Walaupun aku duduk dekat kelas pertama,but still aku memang takde idea when it comes to Brain Squeeze or Brain storming. Please la,aku tak boleh fikir laju-laju.
 
  Rasa macam nak share tajuk apa yang aku dapat,but.. takut je kalau some of you guys are the PT3 candidates yang belum ambil test. So, I won't share it now..

  Ujian for Bm,amatlah membanggakan. Walaupun cakap Bahasa Melayu yang tak de tatabahasa sangat,tapi Alhamdulillah semua apa yang aku fikir,akhirnya terkeluar juga daripada mulut yang berisi emas ni.. Mula-mula dalam bilik kuarantin,aku tak boleh fikir satu pun idea. Sampai my partner,Adriana helped me. Thank you weh!! Patutnya dia yang jadi ketua.. Tapi,ermm that's okay. She helped everyone kot..
 
  For Bm ujian lisan,mula-mula kita bercakap ikut turutan tau.Mula-mula adriana,lepastu rasyidah,and aulia and I am the last person. Lol,aku takut gila kalau aku tak sempat nak cakap apa-apa. Disebabkan aku dapat cara mengatasi ....., so aku memang terpaksa lah jadi orang yang terakhir.For me,aku ingat ujian lisan tu macam singkat gila,but it turned out to be so long.. sampai idea dah kering. bila semua orang dah settle cakap,masa berbaki lagi 5 minit macam tu,then masa tu lah everyone berebut nak cakap. Tapi korang kena take part jugak,korang janganlah baik sangat..macam kau tunggu dia habis cakap,baru kau nak mulakan percakapan.. Please jangan,dalam ujian lisan berkumpulan ni kita kena rebut peluang. Tapi jangan cakap terlalu banyak sangat,sampai orang lain tak sempat nak bercakap. Tolak ansur sikit deh..  Maksimum masa tu 12 minit,So everyone would have around 3 minutes to share their ideas well with good grammar. Hehe

♥♥ my sherlock pun suka membaca 

  So, the conclusion is.. aku tak nak melewat-lewatkan masa. For me, procastinate is a waste. So,aku takkan membazir masa with stalking people on instagram,watching tv or maybe sleeping. It is better to spend our time study rather than making things that is not bring any benefit.. So,buat masa sekarang ni,aku akan pentingkan kegunaan masa aku sepenuhnya. Aku selalu tertekan akibat daripada suka menangguh kerja. So, in order to avoid stress,aku takkan menangguh kerja. So bye.. see you in the next week post !

#procastinateisbad
#dontmakeprocastinateyourhabit




1 comment:

  1. hye im your 90th follower...wah adik nk PT3 EK GOODLUCK!!!meh abnag bagi tips...baca tau :)
    http://khaidirkhaizuki.blogspot.my/2017/04/tips-study-for-spm-and-every-big-exam.html

    ReplyDelete

Total Pageviews