Monday, May 8

I'M SO LOST !


Assalamualaikum semua,

    Kita dah dapat markah periksa tau.. periksa mid year tu, yang aku rushing giler sampai tak sempat nak ulang kaji semua topik daripada setiap pelajaran. Makanya,aku rasa macam tak puas hati lah.You know, when u already plan and set all of your activities during the week,tapi kau tak follow pon activities yang kau plan tuh. So sakit hati.. I know it's not anyone's fault yang membuatkan aku macam ni.Rasa macam nak berubah,tapi susah..


Image result for tiada sesiapa yang dapat mengubah suatu kaum

Ayat Al - Quran ni memberitahu bahawa Allah takkan ubah keadaan sesuatu kaum sehingga mereka ada intention tu ubah diri mereka.

Which brought us the meaning yang... kita takkan berjaya kalau kita tidak berubah. Well,aku terfikir yang aku perlukan motivational quotes untuk aku lebih rajin belajar. Aku dah khatam banyak gila quotes and kata-kata pujangga. Aku mengharapkan kata-kata tu dapat mengubah sudut pemikiran aku,tapi macam tak bawa perubahan apa-apa pon.

So,aku rasa bahawa kalau kita nak berjaya,kita kena melalui kejatuhan. Itu apa yang aku rasa sekarang. Ok, now aku nak cerita kisah aku di sekolah di mana result ku sedang jatuh merudum.

Since I was in Form 1,Ive never ever get straight As.. masa Form 1 tu dimaafkan juga lah..sebab baru nak mengenali PT3.Makanya,kita jadi blur blur gitu. Akhir tahun,aku dapat gred D untuk suject English which effect me the most. Kau bayangkan,apa benda lah aku buat sampai dapat D.Mula -mula aku rasa takdela susah sangat,aku buat je exam tu macam biasa,macam feeling buat UPSR dulu. Tup-tup dapat 56. Amboi.. sakit hati den,mama abah aku apatah lagi.. Rupanya,karangan aku tu aku tak ikut arahan soalan,dia suruh guna semua words dia beri and kena ikut flow cerita dia lah.. Tapi,aku buat ikut sedap je.Dia suruh aku jadi orang yang lemas dalam cerita tu tapi aku buat aku jadi penyelamat orang lemas.So,banyak markah hilang kat situ aje lahh. BM saya dapat C,don't ask why.
Maybe sebab tak baca Komsas,Tatabahasa banyak salah,Karangan tak best dan sebagainya.. Itulah faktor-faktor kenapa aku tak dapat A dalam BM.

YESH, form 2.. Selepas daripada markah periksa akhir tahun Form 1 yang teruk sangat , aku berazam dan beiltizam agar nak berubah.Aku bercita-cita nak dapat straight As. Akhirnya angan-angan hanya tinggal kenangan. Huaa.. no straight As langsung aku dapat pada tahun 2016.

Form 3,kita mengharapkan sesuatu yang berbeza.Sesuatu yang sangat berbeza dengan sesuatu yang aku dapat sebelum ni. Yes,korang baca sesuatu,sesuatu,sesuatu. Semua topik Form 3 yang aku anggap susah dapat aku tepis perasaan tu. Sains best!! Korang boleh berangan jadi doktor.. Lagi2,bila korang belajar tajuk Biologi yang pasal jantung,perkumuhan,pembiakan. Maths tu okok je lah.. Jangan anggap benda tu susah sangat lahh..

Periksa awal tahun,aku dapat Straight As dalam semua mata pelajaran. yey! Alhamdulillah,sungguh aku tak sangka sebab aku rasa aku jawab periksa tu macam biasa je. Nak kata aku belajar rajin2 tak jugak,, sebab aku biasanya belajar last minute.. Tapi syukur sangat2 bila Allah dah pinjamkan perasaan bahagia sampai naik ke bulan. Siapa tak happy bila dapat nombor 1 dalam kelas ft straight As ft for the first time in forever .



Tapi sekarang ni... perasaan tu berubah.. sebab aku dah dapat 2B,apa-apa pon kita kena reda je lah. Itulah usaha kita. Kau nak salahkan siapa ? Diri sendiri je lah.. Kita yang malas . Kita yang takde inisiatif nak belajar . Kita belajar tak konsisten . Kita tak minta pertolongan Allah. Tu semua kita.
Oleh itu, aku berasa geram dengan orang yang membuatkan aku berasa tercabar.
U know this person,setiap kali dapat result exam,dia akan ke meja aku untuk bertanyakan markah aku. Kau fikir aku nak share ? Kalau aku dapat lagi okay daripada kau,kau fikir aku berlagak,aku pulak rasa macam riak sangat.. Bila aku dapat teruk daripada kau,kau mulalah terkinja-kinja. So, untuk mengelakkan segala jenis perasaan tu,baiklah aku diam je. Tapi orang ni jenis memaksa,sampai dia tanya kawan-kawan aku,aku dapat berapa. Kau pahal??? Sibuknya! Sekarang ni rasa malu lah sebab markah aku menurun... Orang lain punya graf menaik.. Aku jatuh ke tangga bawah. 
So,aku fikir aku nak baca semua tajuk FORM 1,2,3 . Cuma kena cari masa je. WELL , aku selalu terfikir,fikir,fikir,fikir sampai tak jadi apa apa..Tapi sekarang tidak lagi. Dengan apa yang aku peroleh ni,aku berasa AKU PERLU BUKTIKAN YANG AKU JUGA MAMPU BERJAYA MACAM ORANG LAINN!!






Saturday, April 22

My First Step to PT3


Assalamualaikum semua !

   Semua nak tahu tak apa? Aku baru je habis midyear exam.. tiga minggu selepas ujian awal tahun,terus ada periksa pertengahan tahun. Tiga minggu tu rasa macam lama kan..Tapi bagi aku,masa tu berlalu cepat sangat. Seminggu lepas ujian pertama,ada ujian lisan english for pt3. Isnin depannya pula ujian lisan bahasa melayu. So , on the way to all these Tests, keadaan amatlah 'rushing' sampai setiap hari migraine. Stress tu stress lah , tapi sekarang ni aku happy sebab dah bebas daripada periksa-periksa yang menakutkan tu.

periksa memaksa kita belajar macam ni


   Pada hari yang nak buat ujian lisan english tu,perasaan aku macam marah,sedih. Tak tahu kenapa.Lepastu masa nak keluar daripada kereta,mama cium pipi aku lepastu mama cakap 'goodluck'.Terus rasa sebak, dan masatu aku menangis sebenarnya. Tapi,aku tak nak tunjuk sangat perasaan sedih ni kat mama.

  Bila dah masuk dalam bilik periksa tu,tak rasa sedih ke apa.Masa tu aku rasa 'energetic' sangat. Memandangkan cikgu dah bagi ramalan tentang apa yang masuk,so aku hanya practise based on my teaher's  intuitions. Tapi,bila cikgu tu bagi soalan,Haa.. ambik kau satu pun takde,apa yang cikgu aku ramalkan tu.. You know,teacher pun tak sangka that the test would be so hard. Walaupun aku duduk dekat kelas pertama,but still aku memang takde idea when it comes to Brain Squeeze or Brain storming. Please la,aku tak boleh fikir laju-laju.
 
  Rasa macam nak share tajuk apa yang aku dapat,but.. takut je kalau some of you guys are the PT3 candidates yang belum ambil test. So, I won't share it now..

  Ujian for Bm,amatlah membanggakan. Walaupun cakap Bahasa Melayu yang tak de tatabahasa sangat,tapi Alhamdulillah semua apa yang aku fikir,akhirnya terkeluar juga daripada mulut yang berisi emas ni.. Mula-mula dalam bilik kuarantin,aku tak boleh fikir satu pun idea. Sampai my partner,Adriana helped me. Thank you weh!! Patutnya dia yang jadi ketua.. Tapi,ermm that's okay. She helped everyone kot..
 
  For Bm ujian lisan,mula-mula kita bercakap ikut turutan tau.Mula-mula adriana,lepastu rasyidah,and aulia and I am the last person. Lol,aku takut gila kalau aku tak sempat nak cakap apa-apa. Disebabkan aku dapat cara mengatasi ....., so aku memang terpaksa lah jadi orang yang terakhir.For me,aku ingat ujian lisan tu macam singkat gila,but it turned out to be so long.. sampai idea dah kering. bila semua orang dah settle cakap,masa berbaki lagi 5 minit macam tu,then masa tu lah everyone berebut nak cakap. Tapi korang kena take part jugak,korang janganlah baik sangat..macam kau tunggu dia habis cakap,baru kau nak mulakan percakapan.. Please jangan,dalam ujian lisan berkumpulan ni kita kena rebut peluang. Tapi jangan cakap terlalu banyak sangat,sampai orang lain tak sempat nak bercakap. Tolak ansur sikit deh..  Maksimum masa tu 12 minit,So everyone would have around 3 minutes to share their ideas well with good grammar. Hehe

♥♥ my sherlock pun suka membaca 

  So, the conclusion is.. aku tak nak melewat-lewatkan masa. For me, procastinate is a waste. So,aku takkan membazir masa with stalking people on instagram,watching tv or maybe sleeping. It is better to spend our time study rather than making things that is not bring any benefit.. So,buat masa sekarang ni,aku akan pentingkan kegunaan masa aku sepenuhnya. Aku selalu tertekan akibat daripada suka menangguh kerja. So, in order to avoid stress,aku takkan menangguh kerja. So bye.. see you in the next week post !

#procastinateisbad
#dontmakeprocastinateyourhabit




Total Pageviews